Nederlands Netwerk Geweldloos Verzet & Nieuwe Autoriteit

Home 2

 Nederlands Netwerk Geweldloos Verzet & Nieuwe Autoriteit

Wat is het Nederlands Netwerk Geweldloos Verzet & Nieuwe Autoriteit?

Het Nederlands Netwerk Geweldloos Verzet & Nieuwe Autoriteit (NNGV&NA) ontstond in 2014 als een ' kartrekkersgroep ' van enthousiaste mensen die gegrepen waren door het gedachtegoed van Haim Omer*. Het doel van het NNG&VNA was en is het gedachtegoed van geweldloos verzet & nieuwe autoriteit in Nederland te verspreiden. 
Na de introductie van geweldloos verzet, door het Lorentzhuis**, in de hulpverlening (2004) is in de loop van de jaren een steeds bredere vertaalslag gemaakt van geweldloos verzet & nieuwe autoriteit naar onder andere onderwijs, buurtwerk en kinderopvang. Het Nederlands Netwerk Geweldloos Verzet & Nieuwe Autoriteit is in de loop van de jaren uitgebreid en momenteel participeren in het netwerk: 
De Banjaard (Youz), De Bascule, Leren over leven, het Lorentzhuis, Psychologiepraktijk Lenny Rodenburg,  Noorderkompas, Pi-Research, Vraagkracht en Geweldloos Verzet op school.

Doelstellingen
We vormen een netwerk van enthousiaste en geïnteresseerde collega's die gemeenschappelijk hebben dat we werken vanuit de filosofie van Geweldloos Verzet (GV) en Nieuwe Autoriteit (NA). Als belangrijkste doelstellingen hebben we:
  • Het bevorderen van de verspreiding van het gedachtegoed van GV&NA
  • Het promoten en stimuleren van GV&NA methodieken binnen de hulpverlening, onderwijs en maatschappelijke contexten zoals buurtwerk en justitie. 
  • Het maken en verspreiden van een sociale kaart, waarop duidelijk te zien valt wie zich bezighoudt met GV&NA (zie sociale kaart op deze website) 
  • Het handhaven van contacten met Internationale netwerken GV&NA
Als belangrijkste middelen hebben we:
  • Het verzorgen van opleidingen, cursussen, studiedagen, bijeenkomsten en lezingen, het elkaar onderling informeren en belangstellenden op de hoogte houden van (nieuwe) ontwikkelingen op het gebied van GV & NA. 
  • De website:  www.geweldloosverzetnieuweautoriteit.nl
Wil je meer informatie over Geweldloos Verzet & Nieuwe Autoriteit, neem dan contact op met een aangesloten organisatie (zie onderaan de website voor links).        
                          
* Haim Omer is schrijver van het boek "Geweldloos verzet in gezinnen, een nieuwe benadering van gewelddadig en zelfdestructief gedrag van kinderen en adolescenten" en is hoogleraar psychologie aan de universiteit van Tel Aviv.
**Het Lorentzhuis in Haarlem, en in het bijzonder Eliane Wiebenga en Hans Bom, is in 2004 actief geweest in het naar Nederland halen van de methode Geweldloos Verzet.

 GEWELDLOOS VERZET & NIEUWE AUTORITEIT IS ER VOOR
Ouders, opvoeders en verzorgers
Agressie en zelfdestructief gedrag stelt menig ouder voor een dilemma. Of het nu gaat om geweld, woede-uitbarstingen, liegen, stelen of om extreme angst, dwang, schoorverzuim of internetverslaving, met regelmaat wordt gepleit voor een 'hardere' aanpak, maar escalatie ligt dan op de loer. Een effectief alternatief is te vinden in de basisprincipes van de methode "geweldloos verzet", waarin vastberaden verzet (zonder dreigen en straffen) en positieve aanwezigheid (zonder toegeven) worden gecombineerd. Gesteund door hun netwerk leren ouders om zowel hun gezag als de relatie met hun kind op een positieve manier te herstellen. Van (on)macht naar kracht.
 
Luister ook naar "Het Thuisfront".  Wat te doen als je je kind niet in het gareel krijgt? Als je ontdekt dat je eigenlijk geen gezag meer hebt over je zoon of dochter? Wanneer de spanning thuis almaar oploopt? Een documentaire over ouders die een ongewone training volgen, waarbij ze leren om straffen en schreeuwen achterwege te laten en in plaats daarvan politieke drukmiddelen in te zetten tegen hun eigen kroost. Marije Schuurman Hess van Radiomakers Desmet volgde zelf zo’n training in verband met haar dochter en sprak andere ouders die worstelen met destructief kind- of pubergedrag. Een documentaire van Marije Schuurman Hess met advies van Lara Aerts.

  Leerkrachten
"Onze jeugd heeft tegenwoordig een sterke hang naar luxe, heeft slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. Jonge mensen spreken hun ouders tegen, houden niet hun mond in gezelschap en tiranniseren hun leraren". Socrates (ca. 470-339 v. Chr.).  Er is niets nieuws onder de zon, toch voelen leerkrachten en docenten zich regelmatig machteloos of zelfs handelingsverlegen wanneer zij leerlingen in de klas hebben die voortdurend in opstand lijken te zijn. Gedragsinterventies of-plannen hebben niet gewerkt en je vraagt je af hoe je met deze leerlingen  verder kan. In zo'n situatie helpt een houding van nieuwe autoriteit  om je gezag te versterken. Juist door in relatie te blijven met de leerling maar tegelijk ook duidelijk de grenzen aan te geven ontstaat een sfeer van wederzijds vertrouwen waarin gedragsproblemen afnemen en een open dialoog weer mogelijk wordt.  
'Het leraarschap is primair een relationeel vakmanschap' : Luc Stevens.

Teams in de residentiële (jeugd)zorg
In de residentiële zorg is geweldloos verzet een manier in het omgaan met onacceptabel gedrag van cliënten. In 2007 heeft de Bascule als eerste een vertaling gemaakt van de methodiek voor teams in de residentiële setting.  Het is een methode die teams en organisaties helpt in het sterker maken van de teams, de onmacht te verkleinen die kan worden ervaren in complexe situaties en waarbij samenwerking met het netwerk (ouders) centraal staan. Inmiddels zijn er veel instellingen die deze methodiek hebben omarmt en actief bezig zijn zich op een geweldloze manier te verzetten en een constructieve strijd voeren met als doel vermindering van onacceptabel gedrag door de verbinding met de cliënten en hun systeem te versterken.
 
In de wijk
Inmiddels zijn er voorbeelden in Nederland te vinden waarbij geweldloos verzet in de wijk zorgt voor verbinding en saamhorigheid. Geweldloos verzet blijkt ook in de wijk van grote waarde te zijn. Door gezamenlijkheid en verantwoordelijkheid te versterken in een wijk met buurtbewoners, politie, gemeente en sociaal werkers ontstaan nieuwe mogelijkheden in het oplossen van ogenschijnlijk onoplosbare problemen.  
Door samenwerkingsverbanden aan te gaan in de wijk verminderen de verschillen tussen bewoners en vergroten de overeenkomsten tussen de bewoners.  


ERVARINGEN MET GEWELDLOOS VERZET & NIEUWE AUTORITEIT

Johan, vader van Sem (12)
"Met geweldloos verzet ben ik als ouder sterker geworden, ik laat me niet meer zo snel uit het veld slaan. Door het inzetten van geweldloos verzet heb ik geleerd om mijn eigen emoties onder controle te houden. Ik kan nu veel beter naar mijn kind luisteren en aanwezig zijn voor hem. Samen met mijn vrouw heb ik geleerd hoe belangrijk het is om als ouders samen te werken en elkaar te ondersteunen. We zijn het lang niet altijd met elkaar eens, maar geweldloos verzet heeft mij geleerd dat wij juist gebruik kunnen maken van deze verschillen. Het gaat erom dat je als ouder je kind niet opgeeft en ervoor blijft knokken. Het inzetten en betrekken van familie heeft ons geholpen om uit het isolement te komen".
Suzanne, Leerkracht
“Door samen met mijn collega's te zoeken naar oplossingen voor de problemen die ik met een paar leerlingen had in de klas, voel ik me veel minder alleen in de klas. Ik weet nu dat als ik in een lastige situatie zit met een leerling, ik er niet alleen voor sta. Het helpt mij enorm dat ik weet dat ik mijn collega's kan inschakelen en met hen kan overleggen aan het einde van de dag. Ik zeg vaak tegen de leerlingen dat 'Wij', het team van de school, grensoverschrijdend gedrag niet accepteren. Dit voelt voor mij erg prettig en ik ervaar daardoor meer gezag in de klas. Het motto: 'Het ijzer smeden als het koud is' helpt mij iedere dag. Ik weet dat ik niet direct hoef te reageren en dat ik er later op terug kan komen en dat dit dus niet betekent dat ik faal of verlies en minder stevig ben in mijn gezag. Ik ervaar het tegendeel, ik voel me sterker in mijn gezag ". 
Renate, groepsbegeleidster
"We hadden als team voor de start met geweldloos verzet veel regels op de groep. Sinds we werken met geweldloos verzet hebben we het aantal regels drastisch verminderd. Waar we eerst bang waren dat het tot chaos zou leiden, merken we nu dat het juist veel rust geeft. Er is simpelweg veel minder om strijd over te voeren met de jongeren. We hebben nu veel meer tijd om samen met de jongeren te bespreken welke afspraken er nodig zijn. Geweldloos verzet heeft ons geholpen om meer als team samen te werken en de ouders van de jongeren veel meer te betrekken. We hebben zelfs de mogelijkheid dat een ouder kan blijven slapen.” 
BIJEENKOMSTEN OVER GEWELDLOOS VERZET & NIEUWE AUTORITEIT
 
Bijeenkomsten van het Nederlands Netwerk Geweldloos Verzet & Nieuwe Autoriteit
 
Ieder jaar organiseert het netwerk een aantal bijeenkomsten over geweldloos verzet en nieuwe autoriteit. De onderwerpen die aan bod komen gaan over het inzetten van de methode Geweldloos Verzet in de praktijk, zoals bij voorbeeld geweldloos verzet in het onderwijs, bij residentiële instellingen en bij licht verstandelijke beperkingen. We willen door middel van het organiseren van de bijeenkomsten deelnemers een kans te geven om contacten te leggen en hun netwerken te versterken en te vergroten. 
Voor het jaar 2020 staan de praktijk ervaringen van ouders op de agenda. We zullen door middel van bijeenkomsten verhalen en ervaringen van ouders naar voren brengen van ouders zelf voor ouders. 

             
ACTUEEL
Bijeenkomst 4 november 2020
 
Geweldloos verzet: 
De taal van geweldloos verzet & nieuwe autoriteit
door: Ouders & professionals

Tijd:                18:00 - 20:00 uur (na afloop tijd om na te praten

Locatie:         de Bascule,  Rijksstraatweg 145

                        1115 AP Duivendrecht 

Kosten:         10 euro, bij de ingang contant te betalen

      

Aanmelden:  klik op de link hiernaast

 

(NB aanmelden betekent ook deelnemen, wij sturen geen bevestiging)

 

       Wilt u contact met één van de leden van het Nederlands Netwerk Geweldloos Verzet & Nieuwe Autoriteit? Klik dan op één van de onderstaande iconen  om op hun website te komen. 
De Banjaard
Lenny Rodenburg
Share by: